fbpx

Nieuws

Het laatste nieuws van Studio A12

Daverende opmaat naar de collecte van het Longfonds

Als daverende opmaat naar de collecte van het Longfonds (voorheen Astma Fonds) van 5 t/m 10 mei, maakten de grootste drummers van Nederland zondag 23 maart jl. in Studio A12 herrie, samen met 100 amateur drummers.

Dat deden ze tijdens de eerste editie van het Spring Rhythm Event van Radio Veronica DJ Silvan Stoet in Studio A12 in Bunnik. Al ruim 4.000 mensen meldden zich als nieuwe collectant voor het Longfonds. Met de collecte wil het Longfonds onderzoek financieren om kapotte longen te repareren.

“Longziekten zijn vaak onzichtbaar, net als drummers. Tijd dus om herrie te maken”, zegt Silvan. Met onder meer Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) en Martijn Bosman (Kane / Guus Meeuwis), leverde dat zondag in Bunnik een massaal drumfeest op. Naast 100 amateurs, Zuiderwijk en Bosman, deden ook Lean Robbemont (Alain Clark / Ali B) en Ton op ’t Hof (Los Vast / Bill Wyman) mee. Het spektakel stond onder leiding van top-percussioniste Femke Krone.

Onzichtbaar en ongeneeslijk
“Dit idee ontstond spontaan en groeide uit naar iets heel groots”, zegt Silvan. “Er zijn meer dan een miljoen mensen met een longziekte. Dat zie je niet aan de buitenkant maar het kan echt een probleem zijn. Als kind had ik last van astma, ik weet wat het kan zijn. Net als Cesar Zuiderwijk.”
De impact van een longziekte is groot. Ook voor de naaste omgeving. Carolien Fierkens (45) verloor haar partner Gerard aan een longziekte, odanks zijn enorme vechtlust: ‘Ik hoop dat het Longfonds iets vindt om kapotte longen te repareren.’ Op dit moment zijn longziekten als COPD en longfibrose niet te genezen: de schade aan de longen is onomkeerbaar. Wat kapot is, blijft kapot.

Onderzoek
Nieuw wetenschappelijk onderzoek met stamcellen lijkt de droom van Carolien en van duizenden mensen met een longziekte dichterbij te brengen. Nederlandse wetenschappers slaan de handen ineen met buitenlandse collega’s om kapotte longen te repareren. Grote kans dat dit in de toekomst kan. Dankzij stamcellen die kapot weefsel herstellen of aanvullen met gezond weefsel. Longfonds directeur Michael Rutgers: “Onze longen brengen zuurstof in ons bloed, we kunnen niet zonder. Repareer je kapot longweefsel, dan red je uiteindelijk mensenlevens.”

Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) strijdt voor mensen met een longziekte en wil gezonde longen gezond houden. Want gezonde longen zijn van levensbelang. In Nederland zijn ruim een miljoen mensen met een longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte.

Organiseer nu je event met toegangsbewijs